donderdag 28 januari 2010

Betonproducten

De betonindustrie produceert een wijde waaier  van geprefabriceerde betonproducten voor de bouw, gaande van eenvoudige ongewapende producten, zoals metselblokken en straatstenen, tot de grote structuurelementen zoals brugliggers.  Zij kunnen verdeeld worden in vijf groepen:
-Betonproducten voor de wegenbouw;
-Betonproducten voor gebouwen;
-Betonproducten voor het buitenmilieu;
-Betonproducten voor waterwerken;
-Diverse betonproducten

Tal van betonproducten zijn genormaliseerd.

A. Betonproducten voor de wegenbouw

In de wegenbouw worden betonproducten onder meer toegepast voor:
-De verharding van verkeerszones;
-De opsluiting van verkeerszones;
-De bebakening van beveiliging van verkeerszones;
-De waterafvoer

Door hun fabrieksmatige vervaardiging onderscheiden deze producten zich door een hoge weerstand aan de mechanische en fysische belastingen in hun toepassingsgebied.
Sinds 1986 worden de genormaliseerde producten, vermeld onder de punten A1, A2, A4 en A8 geleverd onder het Benormerk.

A1 de betonstraatstenen voor rijwegen maken het onderwerp uit van de norm NBN B 21-311 (Addendum) die 2 types onderscheidt:
-type A: niet geprofileerde straatstenen (straatstenen zonder verband);
-type B: geprofileerde straatstenen (straatstenen met verband)

De straatstenen van het type 1 hebben de vorm van een rechthoekig parallellepipedum met horizontale nominale maten 220x73 mm, 220x110 mm en 220x130 mm.
De meest voorkomende straatstenen van het type B zijn die met ineenvoeging (horizontale profilering) of met ineenvoeging en steun (horizontale en verticale profilering).
Betonstraatstenen kunnen met het oog op de rendementsverbetering bij het plaatsen of het bereiken van bepaalde decoratieve effecten onder speciale vormen voorkomen.  We vermelden ronde en afgeronde stenen, stenen met natuursteenuitzicht, combinatiestenen die in meerdere vormen of afmetingen kunnen samengevoegd worden; mozaïekstenen en meervoudige stenen met schijnvoegen.
Behalve grijs zijn talrijke andere kleuren beschikbaar.
De meest gebruikelijke dikten zijn 80, 100 en 120 stenen met kleinere dikten worden tot de tegels gerekend.
Deze levendige bestratingsvorm kent een steeds toenemend gebruik voor de meest diverse toepassingen gaande van woonstraten tot industrieterreinen.

A2 De gewone betontegels met horizontale modulaire maten 300x300 of 300x150 mm en dikten 45, 50, 60 of 70 mm maken het onderwerp uit van de norm NBN B 21-211.  Zij kunnen ook gekleurd zijn en een speciale slijtlaag bezitten.  Hun gebruik is algemeen verspreid voor de aanleg van voet- en fietspaden.

A3 Voor het bestraten van industrie- en haventerreinen, spoorwegenemplacementen en overwegen, en voor het snel aanleggen van voorlopige rijwegen kan gebruik gemaakt worden van grote gewapende bodemplaten (tot 2x2 m) met een stalen rand (pantserplaten).  Ze kunnen op maat vervaardigd worden.
De tegels en bodemplaten kunnen voorzien worden van een speciale slijtlaag op basis van kwarts-, korund-, ijzerkorrels of van staalvezels.

A4 De betonboordstenen volgens NBN B 21-411 verdringen meer en meer de dure boordstenen in natuursteen.
De norm definieert naar vorm en afmetingen van de dwarsdoorsnede 6 types (A t/m F).  De keuze van het type is afhankelijk van de aard en de functie van de opsluiting.
De rechte boordstenen hebben een nominale lengte van 1 m en een gewicht variërend van 72 tot 144 kg.  Speciaal voor het uitvoeren van bochten bestaan rechte boordstenen met gereduceerde lengten van 0.50 tot 0.33 m.  De ontwikkelde lengte van het zichtvlak van de gebogen boordstenen bedraagt 0.78 mm.  Deze gebogen boordstenen maken het mogelijk bochten te verwezenlijken waarvan de kromtestraal een veelvoud is van 1 m en de hoek een veelvoud van 45°.

A5 De typebestekken 150 (Ministerie van Openbare Werken), 200 (Vlaams gewest) en 300 (Waals gewest) definiëren de nominale dwarsafmetingen van de kantstroken en watergreppels.  De nominale dikte van deze elementen bedraagt meestal 200 mm, de nominale lengte 1 m.  Speciaal voor het uitvoeren van bochten bestaan evenwel elementen met een gereduceerde lengte van 0.50 m.
Sommige fabrikanten leveren ook watergreppels en boordstenen in één stuk, zgn. greppels met oorsprong.

A6 Sinds vele jaren worden door de betonindustrie stootbanden geleverd voor veiligheidsconstructies langs wegen van groot verkeer.  Bekend zijn de lage stootbanden met diverse L-profielen en de gebogen schampplaten op stijltjes.  De laatste jaren kennen vooral de hoge stootbanden van het enkel en dubbel werkend New-Jersey-type een groeiend succes.  Deze zware stootbanden met verbinding zijn leverbaar in lengten van 1 tot 6 m in één stuk.
De zgn. lineaire elementen (zie A5 en A6) voor de wegenbouw onderscheiden zich door uitstekende kenmerken inzake maatafwijkingen, sterkte en duurzaamheid.

A7 Voor de bebakening van kruispunten staan diverse types boordstenen en stootbanden met reflectoren en ingebouwde verlichting ter beschikking.  De bebakening en openbare verlichting van wegen kan respectievelijk geschieden door reflectorpaaltjes en door middel van gewapende of voorgespannen verlichtingspalen of –masten.

A8 De betonbuizen zijn de meest bekende elementen voor de afvoer van regen- en afvalwater.  Omdat ij van het ‘starre’ type zijn, d.w.z. dat hun eigen sterkte instaat voor het nodige draagvermogen, maken zij een zeer economische uitvoering van leidingen mogelijk.  Ook in agressieve omstandigheden onderscheiden zij zich door een grote duurzaamheid.
De genormaliseerde buizen zijn bestemd voor leidingen zonder inwendige druk.
De norm NBN B 21-011 (+2 Addenda) heeft betrekking op cirkelvormige (ronde) buizen met of zonder ligvlak en op eivormige buizen met of zonder ligvlak en op eivormige buizen met ligvlak in ongewapend beton.  Hun inwendige   is begrepen tussen 100 en 1000 mm en hun nuttige lengte bedraagt meestal 2 m of 2.50 m; voor kleine diameters is ook 1 m gangbaar.
De gewapende cirkelvormige buizen met of zonder ligvlak maken het onderwerp uit van de norm NBN B 21-501 (+1 Addendum).
Hun inwendige   is begrepen tussen 300 en 3200 mm en hun nuttige lengt is meestal begrepen tussen 2 en 4 m.  Thans worden hoofdzakelijk de ronde buizen zonder ligvlak aangewend.
Naargelang van hun verbindingswijze onderscheiden de normen buizen met mofverbinding op halve dikte, buizen met uitwendige kraag en buizen met gemengde mofverbinding.
Behalve voor kleine diameters zijn de spie- en mofeinden steeds ontworpen voor elastische dichtingen met rubberringen.
De normen onderscheiden voor de ongewapende ronde en eivormige buizen respectievelijk 1 en 2 sterktereeksen, voor de gewapende buizen 3 sterktereeksen.
Een normontwerp aangaande de staalvezelversterkte betonbuizen werd in 1986 ter kritiek gepubliceerd (NBN B21-502).

A9 De betonbuizen kunnen gecombineerd worden met tal van bijbehorende betonelementen zoals inspectieputten, aansluitkamers, aansluitputjes en rioolkolken, voorzien van verbindingen die identiek zijn aan die van de buizen.
De samenstellende elementen van de inspectieputten werden onlangs gestandaardiseerd ; daarbij werden de verbindingen tussen de schachtelementen ontworpen voor elastische dichtingen met rubberringen en werd gekozen voor ronde schachten met   = 1000 mm;

A10 In bijzondere omstandigheden of voor speciale toepassingen worden nog andere leidingselementen in beton aangewend, zoals buizen voor doorpersingen of drukleidingen in spanbeton of met plaatstalen kern, buizen met muilvormige doorsnede en kokerelementen.

A11 Tenslotte kan nog melding gemaakt worden van leidingsgoten voor kabels of waterafvoer met vol of roostervormig deksel, taludgreppels en grachtelementen met trapeziumvormige doorsnede.

B. BETONPRODUCTEN VOOR GEBOUWEN

De betonproducten voor gebouwen zijn en twee hoofdgroepen te verdelen:
-kleinschalige producten voor metselwerk, dakbedekking, bevloering,…
-structurele elementen zoals kolommen, balken, vloerelementen,…

B1 De volle en holle betonblokken voor metselwerk maken nog steeds het voorwerp uit van de norm NBN538.  Voor deze producten bestaat tevens een Benormerk.  De norm onderscheidt 5 types: extra-licht (type 0,55), zeer licht (type 0,75), licht (type 1,2), half-zwaar (type 1,9) en zwaar.  De waarden tussen haakjes geven de maximum schijnbare volumemassa van de blokken aan in kg/dm³.  Voor de zware blokken moet de volumemassa van het beton zelf groter zijn dan 1,9 kg dm³.  Al naargelang van het type gelden de volgende betonsoorten:
-type 0,55: enkel cellenbeton (bv. Ytong, Siporex);
-type 0,75: cellenbeton of beton van geëxpandeerde granulaten, o.a. kleikorrels (bv. Argex);
-type 1,2: beton van geëxpandeerde granulaten;
-type 1,9: beton van geëxpandeerde of gewone granulaten;
-type zwaar: beton van gewone granulaten.

De gebruikelijke maten zijn:
-breedte: 80, 140, 190, 240 en 290 mm;
-lengte: 190, 290, 390 mm (voor het type 0,55 en 0,75 ook 490 en 590 mm);
-hoogte: 90, 140 en 190 mm (voor het type 0,55 en 0,75 ook 240 en 290 mm).

Wegens de toenemende interesse voor zichtbaar metselwerk van beton hebben verschillende fabrikanten zich toegelegd op de fabricage van blokken of stenen (klein formaat) met een verzorgd zichtvlak, met bijzonder uitzicht (gekliefd, gegroefd, gekorreld) en in diverse kleuren (o.a. zandkleur en bruin).
Om rekening te houden met recente ontwikkelingen op het gebied van de materialen en de toepassingen (o.a. zichtmetselwerk) werden in 1986 nieuwe normontwerpen voor betonmetselstenen (NBN B21-001), voor cellenbetonblokken (NBN B21-002) en voor kalkzandsteen (NBN B21-003) ter kritiek gepubliceerd.  Zij zullen eerlang NBN538 vervangen.
Verder worden nog speciale betonblokken vervaardigd zoals:
-bekistingsblokken die droog gestapeld worden en vervolgens volgestort worden met beton;
-metselblokken met hoge weerstand (meer dan 20 N mm²);
-akoestische blokken met spleten, absorberende massa of in licht beton;
-nagelbare blokjes op basis van houtvezels.

B2 De marmermozaïektegels voor binnenbevloering (NBN 903-01 en -02) hebben een slijtvlak van veredeld marmersplitbeton dat na verharding tot hoogglans wordt gepolijst.  Onderscheid wordt gemaakt tussen tegels met fijne korrel (tot 4 mm), middelgrote korrel (tot 10 mm), middelgrote scherf (tot 25 mm) en grove scherf of notekorrel (tot 50 mm).  Ze zijn verkrijgbaar in de volgende genormaliseerde modulaire maten: 200x200, 250x250, 300x300, 400x400, 500x500 mm.  Ze kunnen effen, gespikkeld of gevlamd zijn in een grote diversiteit van kleuren.  Voor terrassen worden ze meestal van decoratieve antislipvoegen voorzien.  Marmermozaïek vindt verder toepassing als bekleding van trappen en vensterbanken, plinten en wandbekledingen.  Op de markt bestaan ook geslepen of gepolijste tegels (zgn. industriële tegels) met andere dan marmerkorrels en vooral bestemd voor werkhuizen en publieke gebouwen.

B3 De betonindustrie levert tal van andere producten en kleine elementen voor de constructie, uitrusting of afwerking van gebouwen.  We vermelden gewapende en ongewapende lateien, vensterbanken, deurdrempels, omlijstingen, gevelplinten, dakgoten en kroonlijsten in gewoon beton of sierbeton (o.a. kunststeen), glasbetonramen, verluchtings-, lucht- en schoorsteenkokers (o.a. kunststeen), glasbetonramen, verluchtings-, lucht- en schoorsteenkokers (o.a. in refractair beton), muurdekplaten en dakpannen.
In ons land worden enkel de RBB-sneldekpannen vervaardigd.  De benaming ‘sneldek’ komt voort van het feit dat het formaat (330x420 mm – 10 per m²) groter is dan van andere pannen.
Naar vorm en gewicht worden 2 types geleverd (golfprofiel en Neroma).  Ze voldoen aan de technische bepalingen van het typebestek 104 van het Ministerie van Openbare Werken en worden geplaatst in overeenstemming met NBN 282.
Sinds kort worden ook betonnen pannen op de markt gebracht waarvan de afmetingen dichter deze van de klassieke kleidakpannen benaderen (<> 18 stuks per m²).  Ook de vorm is sterk geïnspireerd op zijn gebakken collega.

B4 De elementen in architectonisch sierbeton maken het onderwerp uit van de norm NBN B21-601.  Ze combineren een aantrekkelijke architectuur met andere technische functies.  Men maakt o.a. onderscheid tussen dragende en niet-dragende elementen.  De panelen voor gevelbekleding behoren tot deze laatste.
Naast deze panelen zijn de meest gebruikelijke vormen: kaders I- of T-elementen, borstweringen en balkons.  Ze worden uitgevoerd in glad (o.a. kunststeen), uitgewassen of geleed beton van verschillende kleur volgens de keuze van de granulaten en/of de pigmenten.  Een recente ontwikkeling is het gebruik van lichte elementen van glasvezelversterkt beton.
De norm omschrijft verschillende prestatie-eisen (klassen) naargelang van de bestemming van de elementen.
Voor de buitenbekleding van industriehals worden niet zelden gebouwhoge gevelpanelen in gewapend of voorgespannen beton of horizontale panelen van gewapend cellenbeton aangewend.

B5 De vloerelementen vormen een andere bekende groep betonproducten.  Ze beantwoorden aan de norm NBN539.  Ze worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:
-Aansluitende ééndelige vloerelementen zoals holle en volle platen, T- en TT-elementen, omgekeerde U-elementen; de meest gebruikelijke breedten zijn 0,30, 0,60, en 1,20m.
-Meerdelige vloerelementen bestaande uit balkjes met vul- of tussenblokken; de afstand tussen de balkjes as op as bedraagt tussen 0,50 en 0,60m;
-Bekistingsvloerplaten (‘Prédallen’); beschikbaar in standaardmaten of te bestellen op maat.

Voor kleinere overspanningen zijn de vloerelementen meestal gewapend, voor grotere overspanningen (tot 12 m en meer) steeds voorgespannen (systeem met voorgerekte draden).  Deze laatste zijn gestandaardiseerd en hebben modulaire afmetingen.  De holle platen – in de volksmond dikwijls “weefsels” genoemd – en tussen- en vulblokken worden ook in licht beton vervaardigd ter verbetering van de thermische isolatie en/of ter vermindering van het gewicht van de vloerconstructie.  Om dezelfde redenen worden voor het toedekken van platte daken dikwijls gewapende cellenbetonplaten aangewend.

B6 De elementen in architectonisch beton en de grote vloerelementen worden vaak aangewend in combinatie met geprefabriceerde gewapende kolommen en voorgespannen balken.  De hoofdbalken kunnen overspanningen hebben van enkele tientallen meters.  Deze elementen zijn gestandaardiseerd en hebben modulaire afmetingen.

B7 De betonindustrie levert nog andere structuurelementen zoals portieken voor industriehallen, rechte, gebogen en helicoïdale trappen in één stuk of in componenten en zolen, putringen en heipalen voor funderingen.



C. BETONPRODUCTEN VOOR HET BUITENMILIEU

Met deze producten worden in hoofdzaak de sierproducten voor grondbekleding en voor tuin- en stedelijke uitrusting bedoeld.

C1 De sierbetontegels voor opritten, terrassen, pleinen, verkeersvrije straten, enz…. komen in talrijke maten en vormen voor.  Het meest gangbaar zijn de maten 400x400, 500x500 en 600x400 mm.  Naast de vierkante en rechthoekige vorm komt voor bepaalde types ook de hexagonale vorm en zelfs de ronde vorm voor.
Naar het uitzicht worden ze ingedeeld in effen tegels (o.a. gekleurde tegels volgens A2), kunststeentegels, uitgewassen tegels (o.a. silex), tegels met groeven, imitatie mozaïek en gestructureerde natuursteen, tegels met hoog reliëf voor bebording en tegels met rubberlaag.

C2 De producten voor open grondbekleding laten een grasbestand en/of drainering van het oppervlaktewater toe.  Tot deze groep behoren een grote variëteit van grastegels en grasstenen, met of zonder ineenpassing,doorgroeiplaten voor taluds en vierkante of segmentvormige boomroosters.

C3 Verder levert de betonindustrie al dan niet uitgevoerd in sierbeton:
-Claustra’s voor terrasmuren en voortuinbegrenzing;
-Normandische, landelijke en sierafsluitingen met palen, grondplaten en verbindingsbalkjes naargelang van het geval voor de afsluiting van tuinen, hofsteden en grasperken;
-Aaneensluitende of vrijstaande stijltjes en bolders voor de afbakening van allerlei voetgangerszones;
-Vazen, brievenbussen, bloembakken, papier- en afvalbakken, zitbanken, zitmodules en tafels als tuin en stadsmeubilair;
-Ping-pongtafels, tennisoefenwanden en skatepistes voor sportbeoefening;
-Diverse uitrustingsmiddelen voor het buitenmilieu zoals fietsblokken, sierbebordingen, bakens, straatnaampalen, parkeertegels,…

C4 Tenslotte dient nog melding gemaakt te worden van de diverse elementen of systemen in beton voor grondkering, lawaaikerende wanden en lawaaischermen, waarvan de types die beplantingen toelaten, zich uitstekend in het landschap integreren.  Naargelang van het systeem zijn uitvoeringsvormen van enkele meters tot zowat 6m hoogte mogelijk.

D. BETONPRODUCTEN VOOR WATERWERKEN

De betonproducten voor waterwerken hebben hoofdzakelijk betrekking op oeververdedigingswerken.  Men onderscheidt:
-Gewapende damplanken en –palen voor diepe oeverwanden en schoorpaaltjes met tussenplaten voor ondiepe oevers;
-Volle platen, glooiingsblokken, doorgroeiplaten en grastegels voor de bescherming van hellende oevers; de laatste twee producten laten gras- en plantengroei toe en kennen daarom, vooral voor de oeverbescherming van kleine waterlopen, een groeiend succes.

E. DIVERSE BETONPRODUCTEN

De betonindustrie levert nog speciale producten voor diverse toepassingsterreinen.  We beperken ons tot een bondige opsomming:
-Spoorwegen: dwarsliggers, overwegplaten, perronkeermuren;
-RTT en electriciteitsnetten: kabelgoten, leidingspalen, kabelafdekkappen, sokkels voor cabines;
-Land- en tuinbouw, veeteelt: kweekkassen en bedden, hokken, waterbakken, drink- en eettroggen, stalroosters, sleufsilo-elementen,…;
-Watervang en –zuivering: regen- en waterputten, septische putten, decantatieputten, bacteriënfilters, vet-, modder- en olieafscheiders, ontvang- en aansluitputjes,…;
-kunstwerken: brugliggers, gewelfelementen en kokerelementen voor tunnel- en metrobouw;
-Elementen in L-vorm voor keermuren en silobouw;
-Eendelige elementen: garageboxen, schuilhuisjes, dienstcabines, kiosken, huiskelders, smeerputten, atoomschuilkelders.

Het is onvermijdelijk dat de opsomming en beschrijving van de voormelde betonproducten onvolledig is.  Voor aanvullende gegevens en details wordt verwezen naar de “Permanente Catalugus” en de “Technische Documentaties” van de Federatie van de Betonindustrie (FeBe), tel.: 02/735.80.15.

De speciale betonsoorten

Het zelfverdichtend beton

De teams van CCB bieden innoverende stortklare betonsoorten aan die zich aanpassen aan de vereisten inzake beheer en rendabiliteit op de werf. De hoge vloeibaarheidsgraad van deze betonsoorten, van het standaardbeton tot de zelfdichtende en zelfverdichtende varianten, vergemakkelijkt aanzienlijk hun gebruik.

        

De luchtzuiverende en zelfreinigende betonsoorten

Het onderzoekcentrum van Italcementi Group (CTG) heeft innoverende betonsoorten op punt gesteld op basis van de technologie TX Active®. Dankzij deze fotokatalytische eigenschappen worden de belangrijkste luchtvervuilende stoffen, de stikstofoxiden en de vluchtige organische verbindingen afgebroken en opgeslorpt door de partikels. In functie van hun formulering verbeteren onze betonsoorten de kwaliteit van de omgevingslucht of passen ze een zelfreiniging toe door het biologisch vuil te elimineren.

        



Het decoratief beton

Om U een grote variëteit inzake vormen, uitzicht en kleuren toe te laten in het kader van uw verwezenlijkingen, biedt ons gamma decoratieve betonsoorten aan, zowel aangepast aan de klassieke vormen als aan de moderne volumes. Deze gekleurde, bedrukte, lichte of via een matrijs gevormde betonsoorten laten een grote conceptievrijheid toe en bieden esthetische en creatieve allures aan de bouwwerken.

        

CCB

CCB ontwikkelt innoverende technische oplossingen opdat haar betonsoorten zich aanpassen aan de nieuwe eisen van onze maatschappij, met name wat de duurzame ontwikkeling betreft. Natuurlijk en recycleerbaar, een uitstekende thermische en geluidsisolatie biedend, esthetisch en gekleurd, voor sommige betonsoorten zelfreinigend (TX Arca ®) of luchtzuiverend (TX Aria ®), worden al deze betonvarianten bestudeerd om al uw toekomstige projecten te begeleiden.

Het productengamma van CCB omvat traditioneel, technisch en esthetisch stortklaar beton voor de bouwaannemer, de openbare werken, de wegenwerken en de civiele bouwkunde.




             Bouwwerken                       Stadsinrichting

     



    Industriële vloerplaten            Speciale funderingen

     

CCB béton
Tél. : +32 69 25 25 63
Fax : +32 69 25 26 37

Divisiedirecteur : Eddy Fostier
Commercieel directeur : Rudy Eeckhoudt
Exploitatiedirecteur : Johan Prinsie
Kwaliteitsverantwoordelijke : Jean Agnoli

Verkoop administratie
Tél. : +32 69 25 26 35
Fax : +32 69 25 26 12

Inter-Beton

Het is niet toevallig dat beton wereldwijd het meest toegepaste bouwmateriaal is. Beton is sterk, beton is duurzaam en beton laat zich perfect 100% recycleren.
Inter-Beton is uw betrouwbare partner en biedt een ruim gamma kwaliteitsvolle op maat gemaakte producten, vanuit een wijdvertakt netwerk van centrales.

Inter-Beton is lid van de FedBeton (Federatie van Stortklaar Beton Producenten) zelf lid van Infobeton.be

Inter-Beton verkoopt, produceert en levert stortklaar beton. In België is Inter-Beton overtuigend marktleider in haar sector. Daarnaast adviseren wij zowel klanten als andere directe betrokkenen over alles wat van kortbij of veraf met stortklaar beton en aanverwante producten te maken heeft.

In de “Act local think global”- filosofie wensen wij kort bij onze klanten te staan. Onze organisatie is daarom sterk gedecentraliseerd: alles gebeurt vanuit de betoncentrales om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen dienen. Daartegenover staat dat we via ons uitgebreid netwerk van centrales u in quasi alle regio's kunnen bedienen. U herkent hiernaast de logo's van andere merken die ook tot onze groep behoren.
Dankzij een beleid van constante verbetering van bestaande producten en de ontwikkeling van innoverende producten, slaagt Inter-Beton erin de toepassingsgrenzen van het stortklaar beton almaar te verleggen. Inter-Beton respecteert in al haar productiecentra de geldende milieu- en veiligheidswetten. Wij steunen daarbij op een milieu- en veiligheidsplan en intern in voege zijnde procedures.
Deze procedures werpen hun vruchten af voor het welzijn van het personeel en de relaties met de klanten, de overheid en de buurtbewoners.

Inter-Beton vierde in 2007 haar 40ste verjaardag en maakt vandaag deel uit van de internationale HeidelbergCement Group. Deze groep met 57.000 medewerkers is wereldleider in granulaten en is verder een prominente speler in de sectoren cement, beton en bouwmaterialen.

Inter-Beton nv
Maatschappelijke zetel
Terhulpsesteenweg 185
B-1170 Brussel

tel + 32 2 678 33 00
fax +32 2 678 33 03

info@interbeton.be

Holcim

Holcim is een dochteronderneming van de wereldleider in de productie van cement, stortklaar beton en granulaten. In België exploiteren we een cementfabriek, een maalcentrum, verschillende steengroeves met granulaten en 21 betoncentrales.
Holcim biedt u een uitgebreid en hoogkwalitatief aanbod cement, granulaten, beton, speciale bindmiddelen en bijbehorende diensten. Ons stortklaar beton zet niet alleen hoge prestaties neer, het is ook op en top esthetisch, en leent zich voor tal van toepassingen in de bouw.

In België produceert Holcim Beton (België) een volledig gamma stortklaar beton: beton voor wegenwerken, architectonisch beton, beton voor renovaties, beton in contact met zeewater en beton dat bestand is tegen chemische agressie.

Stortklaar beton is beton dat vers wordt gemengd in de centrale en geleverd aan werven, zoals:
  • bouwwerven: industriële gebouwen, flatgebouwen, woningen…
  • werven van de civiele bouwkunde en kunstwerken: tunnels en ondergrondse werken, brugpijlers en brugdekken, paalfunderingen, maritieme en waterwerken, zuiveringsstations…
  • inrichting van het openbaar wegennet en netwerken: randen en voetpaden, steenwegen, straatgoten, fietspaden, industriële platformen, greppels, kanaliseringen, wegafscheidingen in gewapend beton…
  • landbouwkundige constructies: kuilvoer, aalputten, bevloering, wegenwerken, funderingen, inrichting van boxen…
  • decoratieve inrichtingen: pleinen, gevels, terrassen, opritten van garages, zwembadranden, dreven…
Holcim Beton (België) N.V. beschikt over 21 centrales, verdeeld over het hele land.

Dienst Marketing en Communicatie
Valérie Cartiaux
Avenue Jean Monnet
1400 Nivelles
België
Tel +32 67 87 66 01
Fax + 32 67 87 91 30

Betonrot tast appartementengebouwen aan

Betonrot tast honderden appartementen uit de jaren `50, `60 en `70 zodanig aan dat ze op instorten staan. Daarnaast zijn er als gevolg van gebrekkige bouwkundige controle en achterstallig onderhoud veel panden die vol asbest zitten.

Verenigingen van Eigenaren (VvE`s) zitten vaak zonder reservefondsen, waarschuwt VvE Belang, de landelijke koepelorganisatie van VvE`s. Een dergelijk reservefonds is per 1 januari 2010 wettelijk verplicht voor de eigenarenverenigingen. `Dit is rampzalig voor mensen die er wonen of zo`n appartement kopen. Los van de gevaarlijke situaties die in dergelijke gebouwen ontstaan`, meent VvE-directeur Fred Schuurs.

De VROM-inspectie stelt dat de invoering van het reservefonds geen garantie biedt voor mogelijkheden om te handhaven. `Er is nu wel een wet in de maak die gemeenten meer bevoegdheden geeft als er signalen over gevaarlijke appartementen binnenkomen. Toch zijn uiteindelijk de bewoners zelf verantwoordelijk om orde op zaken te stellen`, aldus een woordvoerder.

Fabrikanten beton, cement en gips saneren drastisch

De fabrikanten van cement-, beton- en gipsproducten zijn grondig aan het saneren. De bezettingsgraad is in een jaar tijd afgenomen van 86,1 tot 78,8%.

Van de betonfabrikanten bereidt 50% zich voor de komende maanden voor op dalende bedrijvigheid. De orderontvangst verloopt zeer moeizaam. Een derde van de fabrikanten gaat uit van een daling van de afzetprijzen. Volgens het CBS schrapt 55% van de bedrijven arbeidsplaatsen. In de baksteenindustrie zijn de orderposities tot 6,9% onder het niveau rond het jaar 2000 gedaald. Een jaar geleden bevond de sector zich nog 15,5 procentpunten boven peiljaar 2000. 75% van de bedrijven denkt dat de bedrijvigheid de komenden maanden zal afnemen. 35% kampt met een voorlopig verdere afname van nieuwe orders en ruim 25% neemt personele maatregelen.

De timmerfabrikanten hebben 25% minder werk dan een jaar eerder. Slechts 72,2% van de capaciteit wordt benut. De helft van de bedrijven heeft last van stagnatie door een gebrek aan orders. Twee op vijf bedrijven stellen hun afzetprijzen in neerwaartse richting bij en bij een derde van de timmerfabrieken verdwijnen arbeidsplaatsen.

Betonvereniging beloont zes projecten met Betonprijs

De Betonvereniging heeft op de Betondag zes Betonprijzen uitgereikt. De jury koos voor harmonie, schoonheid, warme ambiance en sereniteit. Vooor het functionele en robuuste van beton was minder aandacht en duurzaamheid werd helemaal buiten beschouwing gelaten.

Slechts één project werd beloond vanwege de slimme uitvoering. Dit is de verbouwing van de Muiderbrug in de A1 van ligger- naar tuilbrug. Hierbij is voor de pylonen gekozen voor prefab elementen, waardoor de uitvoering zonder al te veel overlast gebeuren kon. Een asymmetrische tuiconstructie gaf de brug extra steun in het midden. De overige projecten die een Betonprijs wonnen, zijn het woonhuis Osseforth in Stein, het datacentrum van de TU Delft van Joke Vos Architecten, de Julianabrug in Zaandam, het aquaduct Langdeel in de N31 en het crematorium Heimolen in het Belgische Sint-Niklaas.

Laatstgenoemde is de winnaar in de nieuwe categorie Beton en Samenleving, waarmee de Betonvereniging het nut van beton voor de maatschappij wil benadrukken. Het aantal inzendingen voor de Betonprijs was ongekend groot en de kwaliteit `is bijzonder hoog`, zo liet de jury weten. `Nederlandse ingenieurs blijken innovatief op het gebied van techniek, toepassing en uitvoering.`

Ready Beton

GLV_2600_DxO.jpgKerncijfers :

Ready Beton, met het hoofdkantoor in Hasselt, stelt ongeveer 300 personen te werk.
De jaarlijkse productie van circa 1.000.000 m³ stortklaar beton wordt getransporteerd en verwerkt met +/- 120 betonmixers en meer dan 20 eigen betonpompen. De productie vindt plaats in 19 betoncentrales in nagenoeg alle grote steden van België.

Bedrijfspolitiek :

Ready Beton wil meer betekenen voor haar klanten dan alleen kwaliteit en service. Elke klant moet een oplossing voor zijn probleem kunnen bekomen. Meedenken over en op de hoogte zijn van verschillende uitvoeringstechnieken staat bij ons dus hoog aangeschreven.

011/23.03.03

Ons adres nodig?
Elfde Liniestraat 32
3500 Hasselt