donderdag 28 januari 2010

Fabrikanten beton, cement en gips saneren drastisch

De fabrikanten van cement-, beton- en gipsproducten zijn grondig aan het saneren. De bezettingsgraad is in een jaar tijd afgenomen van 86,1 tot 78,8%.

Van de betonfabrikanten bereidt 50% zich voor de komende maanden voor op dalende bedrijvigheid. De orderontvangst verloopt zeer moeizaam. Een derde van de fabrikanten gaat uit van een daling van de afzetprijzen. Volgens het CBS schrapt 55% van de bedrijven arbeidsplaatsen. In de baksteenindustrie zijn de orderposities tot 6,9% onder het niveau rond het jaar 2000 gedaald. Een jaar geleden bevond de sector zich nog 15,5 procentpunten boven peiljaar 2000. 75% van de bedrijven denkt dat de bedrijvigheid de komenden maanden zal afnemen. 35% kampt met een voorlopig verdere afname van nieuwe orders en ruim 25% neemt personele maatregelen.

De timmerfabrikanten hebben 25% minder werk dan een jaar eerder. Slechts 72,2% van de capaciteit wordt benut. De helft van de bedrijven heeft last van stagnatie door een gebrek aan orders. Twee op vijf bedrijven stellen hun afzetprijzen in neerwaartse richting bij en bij een derde van de timmerfabrieken verdwijnen arbeidsplaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten